Razgovor sa Sandrom Suknom

Dio razgovora koji je vodio Saša Čobanov prenesen je iz rubrike Intervju tjedna portala Index.hr. 

SANDRO SUKNO je kao igrač bio jedan od najvećih koji su ikad igrali vaterpolo. U nevjerojatno uspješnoj, ali zbog bolesti kratkoj karijeri, Sandro je osvojio sve što se moglo osvojiti. Bio je svjetski, europski i olimpijski prvak. Ostale medalje nema smisla ni nabrajati. Noseći kapicu Pro Recca osvojio je i Ligu prvaka, a 2017. bio je izabran za najboljeg igrača svijeta. 

Otac Goran je bio kapetan reprezentacije Jugoslavije koja je 1984. u Los Angelesu osvojila olimpijsko zlato, a dvije godine kasnije u Madridu nakon epske bitke s Talijanima i svjetsko. Očevo nasljeđe je bilo golemo i na Sandrova leđa stavilo je golem teret.

 

No, sin je ipak nadmašio oca. Sandro Sukno u karijeri je osvojio puno toga, ali njegovo ime u povijesti vaterpola ostat će upisano zlatnim slovima više zbog načina na koji je igrao ovu za mnoge statičnu igru. U bazenu s loptom u ruci bio je hladan, miran, a upravo ta vrlina mu je omogućila da bude najbolji u trenucima kad bi se utakmica lomila. 

Kad bi bilo gusto, lopta je uvijek bila kod Sandra. tamo je bila najsigurnija. Igrao je kao da u glavi ima računalo, a nevjerojatnim rješenjima koje je izvlačio iz rukava nerijetko su se divili i protivnički igrači i navijači. Zbog njega vaterpolo je bio zanimljiv i onima koji ovu igru ne vole ili ne razumiju. Ono što je za Španjolsku bio Manuel Estiarte, za Hrvatsku je bio Sandro Sukno.

Kad je bio na vrhuncu, kao svjetski prvak i najbolji igrač svijeta, zbog velikih problema sa srcem morao je prestati igrati s 27 godina. Nije očajavao, nije pao u depresiju. Odmah je nastavio dalje, a želja mu je bila ostati što bliže vaterpolu. Postao je trener.

Najprije je vodio bivšeg prvaka Europe, kotorski Primorac, da bi lani preuzeo klupu najtrofejnijeg kluba svih vremena – Pro Recca. U samo jednoj sezoni pokorio je i Italiju i Europu, osvojio je sve što je mogao i postao je najmlađi trener s naslovom prvaka Europe u povijesti.

Kao igrač Sandro je bio rođeni lider, pravi vođa, ali u privatnom životu je povučen i samozatajan. Nije čovjek od velikih riječi i kako nam je sam priznao, ne voli se eksponirati u javnosti i ne daje velike intervjue. Srećom, u razgovoru za Index se potpuno otvorio i u više od sat vremena prošli smo čitavu karijeru.

Sukno nam je pričao kako planira puno toga promijeniti u Pro Reccu, otkrio nam je koji su ciljevi kluba i kako je proživio dramatično finale Lige prvaka u Beogradu. Ispričao nam je kako je zavolio vaterpolo i koliki je teret u formativnim godinama bilo slavno prezime koje nosi.

Usporedio je Ratka Rudića i Ivicu Tucka, detaljno nam je govorio o šoku kad je shvatio da mora završiti karijeru zbog srca, prvi put je progovorio i o incidentu zbog kojeg je odbio doći na doček i proslavu olimpijskog zlata na Stradunu. 

Kako za par dana počinje SP u Budimpešti, a za dva mjeseca i EP u Splitu, sa Suknom smo pričali i o šansama Hrvatske na ta dva natjecanja. Za kraj razgovora Sandro nam je otkrio i koji su najbolji igrači s kojima se susreo u veličanstvenoj karijeri. 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK