Članak Zlatna povijest cavtatskog vaterpola

VK Cavtat u Volim Konavle

Članak o povijesti cavtatskog vaterpola na hrvatskom i engleskom jeziku objavljen je 2019. godine u prvom broju godišnjaka Turističke zajednice Općine Konavle Volim Konavle.

Zlatna povijest cavtatskog vaterpola (PDF)

Logo portala TotalWaterpolo

VK Cavtat na portalu totalwaterpolo

Priča o povijesti cavtatskog vaterpola objavljena je 12. svibnja 2018. u rubrici Sacred Sites (Sveta vaterpolska mjesta) vodećeg vaterpolskog portala Total Waterpolo.

Cavtat – Small Town with Big Water Polo History
Cavtat - gradić s velikom vaterpolskom poviješću

Plakat Noći muzeja 2018.

VK Cavtat u noći muzeja 2018.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. Noć muzeja 2018., u Europskoj godini kulturne baštine, održana je na temu “Važno je sudjelovati: Muzeji i sport”. U organizaciji MIGK u Kući Bukovac održan je javni razgovor o VK Cavtat.

Javna tribina 2018. o VK Cavtat

Vaterpolski cavtat i cavtatski vaterpolo

Kulturološku tribinu „Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu“ vodio je mr. sc. Vinko Rožić, a u razgovoru u kojem se “prošetalo” kroz dugu i svijetlu cavtatsku vaterpolsku povijest sudjelovali su prof. Pero Kušelj, Goran Sukno, prof. Jakša Bošković, Pavo Pulić, prof. Miho Bošković i Pero Jovica.

Uvod: Pet krugova (PDF)

Plakat za 3.FEB

VK Cavtat na 3. feb-u

O cavtatskom vaterpolu izlagalo se na Međunarodnom znanstvenom interdisciplinarnom simpoziju “Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti”, koji se održao u Dubrovniku od 11. do 13. prosinca 2013. u organizaciji FA Linđo.

3.feb-predavanje

fenomen cavtatskog vaterpola

Iz Cavtata, mjesta sa samo 2153 stanovnika (Državni zavod za statistiku, popis 2011.), dolaze brojni vrhunski vaterpolisti, među kojima i olimpijski, svjetski i europski prvaci.

U izlaganju se razložilo cavtatsku mikrokulturu kao izvorište i svojevrstan perpetuum mobile fenomena cavtatskog vaterpola.

Naslovnica ICCN 2013

VK Cavtat na ICCN 2013

O cavtatskom vaterpolu izlagalo se na 10. obljetnici UNESCO-ove Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine i Mreže među-gradske suradnje u očuvanju nematerijalne baštine (ICCN).

Vaterpolo-ICCN2013

Vaterpolo: neizostavan kulturni izričaj dubrovačkog krajobraza

Dubrovački vaterpolski svijet je neizostavan, najzastupljeniji i najidiosinkratičniji izričaj ovdašnje športske kulture. U izlaganju se objasnio kulturološki proces u kojemu se dinamično isprepliću univerzalno-športsko (načela Coubertinovog olimpizma), partikularno-društveno (pravilno zrcaljenje srazmjera zastupljenosti kolektivnog i individualističkog u ustroju lokalne zajednice), športsko-obrazovno (promišljanje i primjena etičko-športskih načela), te turističko-zabavno (doživljajno privlačan športski događaj za sudionike, gledatelje i javne medije).

Monografija-VK-Cavtat

Monografija VK Cavtat

Monografija VK Cavtat predstavljena je 22. kolovoza 2013. na cavtatskom plivalištu tijekom proslave obljetnica 90 godina cavtatskog vaterpola i 40 godina Vaterpolskog kluba Cavtat. Proslava je počela plivačkim natjecanjem, nastavila se vaterpolskim utakmicama, prvo najmlađih, a potom Cavtata protiv Juga, za vrijeme kojih se pljeskalo klupskim osnivačima, predsjednicima i najuspješnijim pojedincima. Primjerci monografije poklonjeni su istaknutim članovima, sponzorima i prijateljima Vaterpolskog kluba Cavtat, predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog vaterpolskog saveza, Županijskog vaterpolskog saveza i medija.

Dubrovnik-4-2013

recenzija

Monografija Pozlaćen zrakom sunca vrijedno je izdanje koje bilježi sportsku povijest Cavtata i Konavala, a time i hrvatsku sportsku noviju povjesnicu, ali i posebnost juga Hrvatske kojemu je Cavtat, svojom poviješću i tradicijom, epicentralno konavosko izvorište i središte.

Davor Mojaš: »Idemo, Cavtat!«, Dubrovnik, 4, XXIV, 2013: 347 (PDF)