Vaterpolska festa u Cavtatu

Svečana proslava obljetnica 90 godina cavtatskog vaterpola i 40 godina Vaterpolskog kluba Cavtat upriličena je u četvrtak, 22. kolovoza 2013. na plivalištu u Cavtatu.

Višesatni program proslave otpočeo je plivačkim natjecanjem, a nastavio se vaterpolskim utakmicama, prvo najmlađih, a potom Cavtata protiv Juga, za vrijeme koje se pljeskalo klupskim osnivačima, predsjednicima i najuspješnijim pojedincima, te mlađim članovima kluba koji su ove godine osvojili Drugu ligu u kategorijama nade i mlađi kadeti. 

Primjerci monografije kluba, koja je ovom prigodom predstavljena, poklonjeni su istaknutim članovima, sponzorima i prijateljima Vaterpolskog kluba Cavtat, predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog vaterpolskog saveza, Županijskog vaterpolskog saveza i medija.

Predsjednik kluba Đino Kralj uručio je počasnu člansku iskaznicu autoru monografije Pozlaćen zrakom sunca i himne kluba Pobjedu nosimo Vinku Rožiću – Vikiju, a Viki suizvođačima himne.

Tijekom večerašnje veličanstvene proslave, Cavtaćani su se minutom šutnje posebno spomenuli svojih preminulih vaterpolista i vaterpolskih djelatnika Svetka Fatovića, Antuna Kalačića, Iva Ivaniša, Ivice Moretija i Pava Miljanovića.

Kćerka pok. Iva Ivaniša, koji je tragično nastradao 16. kolovoza 2003., započela je revijalnu utakmicu ubacivanjem prve lopte u teren.

Svojim nastupom večerašnjoj svečanosti doprinijeli su cavtatski gospari, pjevač Vinko Brautović i glumac Nikša Kušelj – Niki.

Revijalna utakmica između VK Cavtat i Jug CO zaustavljena je točno u 4. minuti i 53. sekundi treće četvrtine, pošto je upravo u toj sekundi utakmice 11. kolovoza 1972. godine na Prvenstvu Hrvatske u Batini na otoku Murteru prof. Dobroslav Zanini – Dobruško zatresao mrežu Vela Luke i tako postigao prvi, povijesni pogodak za Vaterpolski klub Cavtat. 

Do ove svečanosti, 27 igrača kluba poniklih u VK Cavtat nastupilo je za klubove Prve lige. Na velikim natjecanjima, medalje sa seniorskom i/ili mlađim nacionalnim selekcijama osvajali su Ivo Ivaniš, Josip Vezjak, Josip Šutalo, Ivan Sukno, Boris Maškarić i drugi.

Osam cavtatskih vaterpolista nastupilo je na najvećem svjetskom natjecanju – Olimpijskim igrama i u Cavtat su vratili s medaljama:

Luko Vezilić je 1980. godine donio prvu olimpijsku medalju u Cavtat – srebrnu, iz Moskve,
Goran Sukno – zlatnu iz Los Angelesa 1984. godine,
Maro Balić – srebrnu iz Atlante 1996. godine,
Miho Bošković, Elvis Fatović, Paulo Obradović i Sandro Sukno – zlatnu iz Londona 2012. godine,
Ivo Ivaniš sudjelovao je na olimpijskim igrama u Sydneyu 2000.

 

NAPOMENA

Ovdje parafrazirani i nadopunjeni članak Tončija Vlašića preuzet je sa stranica Dubrovačkog vjesnika. 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK